close up view of a floor heating system with a small house and an energy efficiency scale (3d render)

Instalatii de degivrare

Posted on Posted in Blog

Instalatii de degivrare (dezghetare si uscare). Aceasta instalatie are ca scop inlaturarea straturilor de chiciura sau gheata de pe anumite suprafete pe timp de iarna sau cand temperatura este scazuta.

Instalatii de degivrare (dezghetare si uscare) a teraselor, aleilor, treptelor, burlanelor si rigolelor

Instalatii de degivrare pentru suprafete exterioare pentru suprafete exterioare

In cele mai dese cazuri, cablurile electrice reprezinta cea mai usora cale de a realiza o degivrare la exterior. Protectia la inghet poate fi bine realizata folosind performantele cabluri incalzitoare siliconice, sau cele autoreglabile de 15-30 W/m.

Pentru a mentine degivrate suprafete exterioare cum ar fi caile de rulare, de acces, rampe sau intrari cu ajutorul energiei electrice, montarea cablurilor electrice incalzitoare reprezinta singura solutie. Acestea se pot instala in nisip sau beton, direct sub suprafata finita. Eficienta sistemului se poate mari daca suprafata de degivrat este izolata anterior.

Instalatii de degivrare instalate in nisip

Instalarea covoarelor electrice sau a cablurilor electrice in nisip se face daca acesta are o granulatie de 0.063 – 2mm. Un strat subtire de nisip se va nivela peste sistemul incalzitor. Se va evita deteriorarea cablului precum si desprinderea sa de plasa de prindere, mentinandu-se pe intreaga suprafata acceasi echidistanta intre spirele cablului. Dupa aceasta se va adauga asfalt, beton, sau placi ceramice.

Instalatii de degivrare instalate in beton

Montajul se incepe prin asezarea cablului electric incalzitor pe un caroiaj tip plasa de Buzau. Elementul de prindere nu trebuie sa deterioreze invelisul exterior al cablului. Cablul trebuie montat totdeauna deasupra plasei astfel incat la o eventuala reparatie sa se poata interveni usor.

Folosind covoarele incalzitoare obtineti o instalare imediata cu un rezultat sigur. Echidistanta intre spire va fi acceasi pe toata aria, puterea instalata fiind de 300 W/mp, suficienta pentru majoritatea aplicatiilor de degivrare. Daca locatia este acoperita atunci este suficient instalarea a 200 W/mp. O putere de 400 W/mp este recomandata atunci cand avem o rampa, cai de rulare, sau o zona cu trafic intens.

Daca configuratia covorului incalzitor nu indeplineste conditiile dorite, se poate folosi cablul de tip siliconic. Cu acesta se pot obtine puterea, lungimea si echidistanta dorite de proiectant.

Protectia la inghet a scarilor si treptelor se poate face folosind atat cablul mono sau bifilar, dar si cablul autoreglabil.